Wat is hypnotherapie?

Wat is hypnotherapie?

Bij hypnotherapie wordt hypnose ingezet en is een behandelmethode voor het oplossen van zowel fysieke- als psychische klachten en aandoeningen. Hypnotherapeuten gebruiken hypnose in een therapeutische setting teneinde op een natuurlijke wijze de kracht, die in ieder van ons verscholen zit, te gebruiken om positieve veranderingen aan te brengen. Cliënten komen op deze wijze dichter bij hun onbewuste gevoelens en overtuigingen.

Hypnotherapie verandert het geloofssysteem door positieve suggesties te geven aan het onderbewustzijn waarbij het onderbewustzijn een dieper gelegen deel van ons zelf is waartoe we geen directe toegang hebben. Het effect en de werking van hypnotherapie is klinisch getest en wetenschappelijk aangetoond. Het is daarom dat deze vorm van complementaire geneeskunde steeds meer gebruikt wordt in ziekenhuizen en door artsen, anesthesisten, chirurgen, radiologen, tandartsen en andere medisch specialisten. In de geestelijke gezondheidszorg maken psychologen, psychiaters en psychotherapeuten steeds meer op de één of andere wijze gebruik van hypnosetechnieken.
 

Hoe werkt hypnotherapie?

Hoe hypnotherapie werkt is afhankelijk van de gebruikte hypnosetechnieken. Over het algemeen kan worden gesteld dat de hypnotherapeut eerst een hypnotische trance opwekt. Deze trance wordt verkregen aan de hand van een mix van fysieke- en mentale ontspanning, focus en concentratie. Als gevolg hiervan zal een normale bewustzijnstoestand overgaan naar een verminderd bewustzijn. Daar het bewustzijn in deze trancetoestand minder kritisch is, zullen suggesties meer of minder ongehinderd het onderbewustzijn bereiken.

De mate waarin suggesties daadwerkelijk worden geaccepteerd is van vele factoren afhankelijk. Zo moet een cliënt open staan voor de gebruikte methode en bereid zijn om de exacte aanwijzingen van de hypnotherapeut op te volgen. De wijze waarop een hypnotherapeut zijn suggesties formuleert is afhankelijk van de diepte van de hypnose. Al reeds bij een lichte hypnotische trance zijn permanente veranderingen in het onderbewustzijn mogelijk.
Delen

Inschrijven nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!